Instrucțiuni de pregătirea pacienților pentru recoltare
Recoltarea sangelui
-Sangele se recolteaza de obicei in laborator de catre un cadru medical.
-S-a demonstrat ca unele analize sunt influentate de alimentatie, altele nu.
-Deoarece nu se cunoaste ce fel de analize sunt indicate de catre medic, se recomanda ca recoltarea sangelui sa se faca pe nemancate.
-Seara se va manca mai devreme si putin, fara grasimi, caci o alimentatie bogata in grasimi produce o tulbureala a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor.
-Persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata este bine sa-si ia cu ele un pachetel cu alimente pentru a manca imediat dupa recoltarea sangelui.
-Nu se recomanda efectuarea analizei de sange la persoanele care vin de la distante mari cu trenul sau masina, obosite, nedormite, nervoase; in aceste situatii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal.
Recoltarea urinii de dimineata
Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente trebuie sa respecte urmatoarele indicatii:
- recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si detergent si apoi clatit cu apa multa; sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor; se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice
- se va recolta urina proaspata de dimineata, imediat dupa desteptare, direct in recipient;
-cantitatea minima necesara de urina este de 100 ml
-nu are importanta faptul daca o persoana a mai urinat in timpul noptii
-pe sticla se va lipi o eticheta cu numele bolnavului si varsta
-daca medicul suspecteaza o infectie urinara, recomanda bolnavului sa faca o urocultura.
- inainte de analize cu circa 24 ore nu se vor consuma cantitati mari de lapte sau derivate din lapte care tulbura urina si produc o crestere a calciului din urina;
- nu se va transporta urina la laborator in borcan fara capac sau cu capac neinchis ermetic, deoarece exista riscul scurgerii de urina si contaminarii altor persoane cu microbi sau virusuri prezente in urina.
Instructiuni pentru recoltare
Recoltarea urinii pentru urocultura
Proba se recoltează din prima urină de dimineaţă sau după cel puţin trei ore de la urinarea anterioară.
Volumul probei trebuie să fie de aprox. 10 ml.
-se spală mâinile cu apă şi săpun şi se usucă cu hârtie de toaletă;
-se face toaleta organelor genitale cu apa si sapun;
-se clăteşte abundent cu apă fiartă şi răcită, apoi se sterge cu un tampon steril;
-pacientul urinează cca 100 ml urină in closet
-fără a întrerupe jetul de urină, pacientul va urina în flaconul steril aproximativ 10 ml urina cu precauţii pentru a nu atinge gura flaconului. Flaconul pentru recoltare trebuie sa fie steril, de unică utilizare, transparent şi cu gura largă.
-fără a întrerupe urinarea se retrage recipientul din jet si pacientul urineaza in continuare in closet
-la pacientele cu scurgeri vaginale se introduce în vagin un tampon steril de vată pentru a nu contamina proba de urina.
Recoltarea urinii din 24 de ore
In cazul in care este necesara recoltarea urinei din 24 ore se va proceda astfel: se goleste vezica urinara, dimineata la ora 6. Incepand de la aceasta ora, se recolteaza toata urina pana a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urina se recomanda sa se urineze separat, inainte de scaun. Se masoara apoi volumul urinei din 24 de ore si se noteaza. Apoi se amesteca urina (in cazul in care a fost recoltata in mai multe sticle) se agita, iar pentru laborator se opreste numai o cantitate de 100-200 ml, iar restul se arunca.
inainte de analize cu circa 24 ore nu se vor consuma cantitati mari de lapte sau derivate din lapte care tulbura urina si produc o crestere a calciului din urina; de asemenea, persoanele care urmeaza un regim fara sare trebuie sa comunice laboratorului pentru a se cunoaste de ce cantitatea de sare din urina este scazuta
- nu se va transporta urina la laborator in borcan fara capac sau cu capac neinchis ermetic, deoarece exista riscul scurgerii de urina si contaminarii altor persoane cu microbi sau virusuri prezente in urina
- pe timpul recoltarii urina se va tine la rece iar vara se va pastra la frigider, pentru a nu se altera; cand cantitatea de urina este mai mare de un litru, se va recolta in mai multe sticle sau intr-un borcan mai mare
Recoltarea pentru examen coproparazitologic
Recoltarea materiilor fecale pentru analiza oualor de paraziti se face in recipiente speciale, primite de la laborator. In lipsa acestora, se pot recolta in recipiente sau vase din material plastic, sticla sau alt material, bine spalate si bine inchise cu capace sau dopuri. Nu se vor recolta materii fecale in cutii de carton, cutii de chibrituri etc. intrucat exista riscul infectarii persoanelor care transporta si prelucreaza aceste materiale.
In cazul in care in scaun se observa viermisori sau fragmente suspecte de viermi intestinali acestia vor fi recoltati cu o pensa si introdusi intr-un vas de sticla sau de material plastic prevazut cu capac care se inchide ermetic. Pentru ca acesti paraziti sa nu se usuce si sa se altereze, se va turna peste ei spirt sanitar sau apa sarata si dupa aceea vor fi transportati la laborator. Nu se vor transporta parazitii in hartie, in vata, deoarece exista pericolul de infestare a persoanelor care executa analizele.
Pentru examenul parazitologic se va recolta scaunul fără utilizarea de purgative uleioase sau laxative pe baza de carbune. Se recolteaza din diferite parţi ale materiilor fecale. Se vor recolta şi duce la laborator orice fragment suspect, mucozitaţi sau produse nedigerate prezente în fecale. Se va avea grija ca materiile fecale sa nu se amestece cu apa sau urina. De la recoltare trebuie ca proba sa ajunga în laborator în max. 4 ore; daca nu este posibil vor fi pastrate la +40C şi apoi aduse la laborator în max. 24 ore.
Recoltarea se va face în recoltoare de plastic cu spatulă. Examenul coproparazitologic trebuie repetat de 3 ori din 3 scaune consecutive. (ex: dacă pacientul are un scaun /zi se aduce cate un scaun pe zi; dacă sunt doua scaune în aceeasi zi se aduc ambele scaune în recipiente diferite si incă unul in ziua a doua).
Spermograma
Recoltarea spermei se face prin masturbare, dupa 2-3 zile de la ultimul contact sexual.
Se face o toaleta prealabila a penisului, apoi se recolteaza intreaga cantitate de sperma ejaculata intr-un recipient de unica folosinta.
Se aduce la laborator in maximum 30 minute de la recoltare, timp in care trebuie pastrata la temperatura corpului.
Se recomanda evitarea consumului de alcool si medicamente cu cel putin 2 zile inainte de recoltare.
Trebuie evitata recoltarea in recipiente din cauciuc (prezervativ) sau recipiente care nu au fost bine spalate.
Recoltarea pentru coprocultura
Cand bolnavului i se recomanda coprocultura (cercetarea microbilor din scaun) el va solicita un recipient special, sterilizat, de la laborator. Recoltarea materiilor fecale se va face din scaunul eliminat fara laxative uleioase sau pe baza de carbune medicinal. Trebuie recoltate si duse la laborator fragmente de mucus, puroi sau sange eliminate odata cu scaunul diareic. Nu se va utiliza insa nici un medicament (antibiotice, sulfamide, Mexaform etc.) inainte de analiza care ar putea distruge microbii din scaun.
Nu se vor recolta materii fecale in cutii de carton, cutii de chibrituri etc. intrucat exista riscul infectarii persoanelor care transporta si prelucreaza aceste materiale.
-Dupa ce pe recipient se va nota numele bolnavului si varsta, se va ambala in hartie si va fi transportat cat mai repede la laborator. Este indicat ca fiecare persoana, mai ales in caz de boala, sa observe si aspectul scaunului: daca este colorat si ce culoare are, sau daca este necolorat, albicios, daca are urme de sange etc
Recoltarea pentru exsudatul faringian
-Pacientul nu trebuie sa manance, sa bea sau sa fumeze cu 3-4 ore inainte de recoltarea exsudatului faringian.
-Se recomanda ca recoltarea sa se faca dimineata inainte ca pacientul sa se spele pe dinti.
Recoltarea secretiei vaginale
-inainte de recoltarea secretiei vaginale pentru examen citologc, parazitologic si bacteriologic se recomanada ca pacienta sa evite o timp de 2-3 zile contactul sexual si spalaturile vaginale.
-nu se recomanda recoltarea secretiei vaginale la pacientele afalte in timpul menstruatiei
Recoltarea sputei
- se face din expectoratia de dimineata, cand pacientul isi face de obicei toaleta bronhiilor.
- in prealabil se va efectua o gargara cu ser fiziologic steril sau cu apa fiarta si racita daca recoltarea se face la domiciliu.
- este importanta obtinerea sputei propriu-zise prin declansarea tusei si nu a salivei sau secretiilor nazale.
- produsul este recoltat intr-un recipient steril, cu gat larg, prevazut cu capac. In infectiile acute este suficient sa se recolteze un volum de 1-2 ml secretie purulenta.
- sputa trebuie transportata la laborator imediat pentru a fi examinata in interval de cel mult o ora de la prelevare.
Pregătirea pacienților pentru efectuarea ecografiei
1. Ecografie abdomen superior
Pregatire:
Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor/vaselor se recomanda :
• sa nu mancati si sa nu consumati cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore inainte de investigatie ;
puteti bea putina apa plata (un pahar)
• daca sunteti balonat se recomanda ca in ziua precedenta investigatiei sa luati urmatoarele
medicamente : triferment 3 tablete/zi, Debridat
. • seara 1 cp carbune medicinal
2. Ecografie renala
Pregatire:
• sa nu mancati si sa nu consumati cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore inainte de
investigatie; puteti bea putina apa plata (un pahar)
• daca sunteti balonat se recomanda ca in ziua precedenta investigatiei sa luati urmatoarele
medicamente : triferment 3 tablete/zi, Debridat
. • seara 1 cp carbune medicinal
3. Ecografie abdomen inferior
Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor se recomanda :
• cu 1 ora inainte de investigatie sa fi baut 1l de apa plata intr-un interval de 30 minute si sa
nu urinati, pentru ca vezica urinara va fi plina in momentul investigatiei.
4. Ecografie sarcina
Ecografie transvaginala
• pacientele trebuie sa urineze inainte de efectuarea investigatiei
Ecografie trimestrul I si Trimestrul II sau III
• pacienta va consuma lichide in mod normal (1.5-2 L/24 ore) si nu va urina inaintea
investigatiei, astfel incat vezica urinara sa fie pe jumatate plina
5. Ecografie ginecologica transvaginala
• pacientele trebuie sa urineze inainte de efectuarea investigatiei
6. Ecografie de san
• nu este necesara o pregatire prealabila
• pentru pacientele in perioada activa sexuala, se recomanda efectuarea ecografiei in primele
zile dupa terminarea menstruatiei
9. Ecografie tiroidiana:
• nu este necesara o pregatire prealabila